• Baseball Culture Summer Classic 2022

 • Eindelijk was het dan zo ver! Na de op het allerlaatste moment afgelaste editie van vorig jaar vond van 8 t/m 12 augustus de eerste editie plaats van de Baseball Culture Summer Classic bij Neptunus in Rotterdam. Dit toernooi is ontstaan en versneld opgezet nadat onverwacht het “Battle at the Castle” toernooi ophield te bestaan.

  Via een individuele inschrijving kon je je aanmelden (vanuit heel Europa) voor deelname aan het honkbal of softbal toernooi. Helaas waren er voor het softbal te weinig aanmeldingen en kon dit niet gespeeld worden maar er waren een paar stoere meiden die meegespeeld hebben in het honkbal toernooi. Bij deze aanmelding moest je een zogenaamde draft video meesturen om te laten zien wat voor skills je in huis hebt waarna je ingedeeld werd op basis van niveau en leeftijd in U12, U14, U16 en U 23. De namen van de teams waren Bucs, Captains, Clippers en Tides waarvan iedere speler een gaaf shirt kreeg en een cap van Baseball Culture.  De boodschap vooraf was duidelijk; een volle week met honkbal wedstrijden waarbij lol hebben en nieuwe vrienden maken voorop stonden!

 • Giants Hengelo was goed vertegenwoordigd met Elias, Valentijn, Bas, Mees, Riomie en Scott. Ook deden voormalig Giants spelers Raylano, Krijn en Hugo mee aan het toernooi.

  Elias en Mees speelden samen in de Bucs U14, Valentijn in de Captains U14, Bas in de Bucs U16, Riomie in de Clippers U12 en Scott in de Clippers U23. Youri heeft als scheidsrechter bijgedragen aan het toernooi. De wedstrijden die gespeeld zijn waren leuk en veel teams waren gewaagd aan elkaar wat leuke spelsituaties opleverde. Uiteraard hebben sommige spelers van Giants ook tegen elkaar gespeeld wat natuurlijk ook de nodige spanning meebracht en werden er wedstrijden met elkaar gespeeld soms ook als invaller bij een ander team.

  De sfeer was over het algemeen uitstekend en er is nauwelijks een onvertogen woord gevallen ondanks dat er fanatiek gespeeld werd, wat overigens vanzelfsprekend was met o.a. oud wereldkampioenen (2011) Danny Rombley en Vince Rooi (Bucs U14) en huidig Europees softbal kampioenen  Laura Wissink en Eva Voortman (Bucs U12) als coaches.

 • Nadat alle teams 8 wedstrijden gespeeld hadden zijn de Bucs U14 (Elias, Mees en soms Bas) vierde geworden,  mede dankzij goed catchen door Elias , zij hadden als team de meeste home runs geslagen Mees is uiteindelijk de home run koning geworden met 4 bommen. Captains U 14 met Valentijn ( 2 home runs en goed pitchen) heeft het toernooi gewonnen en een mooie schaal en kampioens hoodie gekregen. Bas is met de Bucs U 16 tweede geworden speelde op zijn vertrouwde positie tweede honk en pakte zijn hits mee. Helaas heeft hij een kleine blessure eraan overgehouden door een hit by ptich maar hij zal snel weer kunnen spelen voor Giants. Riomie was een van de stoere meiden die meegedaan heeft, ze had in het begin even moeite met het switchen naar honkbal maar later in de week ging het heel goed en is ze vierde geworden met de Clippers U12. Scott is met de Clippers U23 geëindigd  op de tweede plek, hij heeft op meerdere veldposities gespeeld en was stratend werper in de finale. Door veel errors in het veld moest hij na twee innings van de heuvel af maar hij heeft een goed toernooi gespeeld.

  Conclusie van een hele week honkbal is een goed georganiseerd toernooi met veel Antilliaanse sferen, een super locatie met honkbalstadion, mooi weer en veel vrijwilligers die het tot een succes maakten. Volgend jaar de tweede editie die ongetwijfeld weer leuker en beter is.  

  Gilles van der Kuil